Stefans Blogg

Stefans Blogg

Min privata blogg

Skriver om lite smått och gott, om jobb och privatliv.

15 juli 8 flygningar kvar med rymdfärjan

Rymdflygningar och AstronomiPosted by Stefan 15 Jul, 2009 20:11:42

http://www.nasa.gov/mission_pages/shuttle/behindscenes/shuttle_countdowns.html

Nu återstår endast 8 flygningar med den amerikanska rymdfärjan. Den har varit nödvändig för att kunna bygga ihop den enorma rymdstationen ISS vilket har tagit mer än 10 år i anspråk! Det som tyvärr inte nämns så ofta är den ryska insatsen! Utan ryssarnas medverkan finns ingen "nödutgång" vilket den ryska soujos kapseln som alltid sitter kopplad till stationen utgör. Ett problem med en växande personalstyrka på stationen är att soujos kapseln inte kan ta med alla om styrkan växer!

Framledes kommer mindre bemannade och obemannade farkoster att transportera delar till stationen, framförallt reservdelar, bränsle, mat och vatten. ESAs Jules Vernes har revolutionerat den obemannade trafiken, annars är det de ryska obemannade satteliterna som stått för alla transporter av vatten och livsmedel till besättningen. Det blir antagligen även ryska raketer som kommer att sköta det mesta av transporterna av besättning till och från ISS.

Vi ska komma ihåg att ryssarna var först med att få upp en rymdraket i yttre rymden, de var först med en bemannad rymdraket i omlopp runt jorden och först med en tremanna besättning i en rymdraket. USA lyckades bli först till månen och utvecklade sedan rymdfärjan som är den mest sofistikerade rymdflygmaskinen som hittills har konstruerats. Men för de "vardagliga" transporterna till ISS står mestadels ryssarna för. Ryssarna har också varit först med rymdturister och har tagit med två betalande turister upp till rymdstationen hittills. De planerar ytterligare för betalande turister och har lagt in en ansökan till NASA om att få utöka det programmet för att bekosta tätare turer till och från rymdstationen.

För den som vill veta mer om rysk rymdteknik och dess utveckling kan besöka den privata hemsidan http://www.russianspaceweb.com/centers.html för att läsa mera eller den ryska officiella sidan för rysk rymdforskning och rymdprogram http://www.roscosmos.ru/index.asp?Lang=ENG

  • Comments(0)//stefansblogg.stefannilsson.org/#post8