Stefans Blogg

Stefans Blogg

Min privata blogg

Skriver om lite smått och gott, om jobb och privatliv.

BRANDKURSEN AVSLUTAD

Noterat från KråkbackenPosted by Stefan 15 Nov, 2009 16:42:02

Jag hade ambitionen att skriva lite dag för dag under den två veckor långa brandkursen för deltidsbrandmän som jag deltig i för att fräscha upp mina gamla kunskaper, men orken räckte inte till. Därför gör jag en kort summering nu så här en dryg vecka efteråt. Här är min parhäst Tony Crossler i bursystemet i brandstationens källare. Här körde vi både kalla och varma övningar i de mycket trånga burarna. Jobbigt värre!

Det var mycket rökdykning på programmet och det är inte så konstigt därför att det är det svåraste, tuffaste och farligaste momentet för en brandman. Här går vi in i ett övningshus där de tänt på fibröst materiel, det vill säga spånskivor, spetsat med lite diesel!

Absolut hetaste övningarna med släckmoment var dessa i "gasolcontainern" där flytande gasol sprutar ut och lågorna rullar in över rökdykarnas huvud. Här gäller det att vara med och skydda sig med strålröret. Det krävs en viss teknik för att släcka på rätt sätt och helst ska man inte slösa på vattnet heller så att det blir vattenskador i onödan.

Här övar vi i badhuset och fick även göra tester på tid, bland annat moment där vi fick bogsera varandra i vattnet ett antal längder men också dykmoment. Här är jag själv i räddnings-/överlevnadsdräkt i simhallen.

Vattenlivräddning är också ett viktigt moment för en brandman, här gäller det att både vara snabb och göra rätt om man ska kunna rädda någon från att drunkna. Här övar vi i Storsjön med så kallad Hansabräda och livboj. Man är tre i pers. i vattenlivräddning, en på land och två i vattnet varav en snabbt simmar ut med livbojen och nr 2 tar Hansabrädan. Med ett rep halas sedan brädan med den skadade in till land. Det funkar även på is.

Olika sjukvårdsmoment är en viktid del av en brandmans kunskaper. Här övar vi på Kjell från Kälarne och sätter både nack krage och Keddo väst för att fixera rygg och nacke.

Ett av de roligaste momenten var repellering nedför en husfasad med hjälp av linor, selar och spärrblock. Man går med kroppen helt ut från fasaden. Det kan i verkligheten t ex vara någon som klättrat i berg eller vandrat och ramlat och slagit sig på en otillgänglig plats där det enklast är att klättra ned till den skadade på det här sättet.

  • Comments(0)//stefansblogg.stefannilsson.org/#post26