Stefans Blogg

Stefans Blogg

Min privata blogg

Skriver om lite smått och gott, om jobb och privatliv.

BRANDKURS DAG 2

Noterat från KråkbackenPosted by Stefan 27 Oct, 2009 21:17:14

Dag 2 på preparandutbildningen började i lektionssalen med genomgång av arbetarskydds-bestämmelser för rökdykare, därefter gick vi igenom hur en rökdykning organiseras både på en normal brandplats och vid större insatser.

Efter fikat fick vi plocka med tryckluftsapparater (det är INTE syrgasapparater) och jag fick stifta bekantskap med de nya komposittuberna som numera används i skarpa lägen. De är 12 kg lättare än de gamla ståltuberna. Men givetvis så fick vi inte använda de nya tuberna så det blev att kränga på sig ståltuber efter en grundlig genomgång.

Före lunch hann vi med att klä oss i fullt larmställ, d v s underställ, stövlar, larmbyxor och larmjacka (branddräkt) rökdykarhuva, hjälm och huva över det samt handkar. Där har man en komplett klädsel för en rökdykare, ja plus tuberna och masken förstås. In i bursystemet i övningsdelen i källaren, första passet fick vi ha lite ljus och känna på att krypa i de trånga burarna i tre plan, upp och ned genom luckor och trångt trångt så man inte kan vända om. Väl ute ur burarna gick vi upp genom en smal spiraltrappa (på snedden för tuberna fick inte plats), vidare upp i byggnaden, ut på gårdsplanen och där fick halva gänget bära UPP bildäck högst upp i det 25 m höga slangtornet. Jag och resten i det andra gänget fick följdaktligen sedan gå upp och hämta däcken. Lagom nere så fick jag utlösa min reservluft.

På eftermiddagen fick vi dela in oss i grupper om två (rökdykarpar) och in i burarna igen i bäcksvart mörker UTAN något som helst ljus. Detta för att lära oss att känna oss fram i burarna i komplett mörker och orientera sid igenom. Jag lovar - det är oerhört jobbigt bara att krypa genom bursystemet, även att det tar mindre än en kvart att ta sig igenom. Sista hindret är ett rör som är så pass smalt att det är näst intill omöjligt att ta sig igenom utan att TA AV SIG tuberna, vilket man då måste göra med masken på och sedan skjuter man paketet framför sig genom röret.

Det var fantastiskt skönt att få gå in i duschen och jag tror jag förlorade flera liter vätska under dagen, trots att jag drack kopiöst!

De som vet min bakgrund de senaste 5 åren förstår att det är ganska unikt att jag överhuvud taget kan klara av detta nu, det hade inte gått för 4-5 år sen! Det är inte lätt nu så jag får kämpa ordentligt, men jag är helnöjd att jag KAN! :)

  • Comments(1)//stefansblogg.stefannilsson.org/#post25