Stefans Blogg

Stefans Blogg

Min privata blogg

Skriver om lite smått och gott, om jobb och privatliv.

Endeavour har landat!

Rymdflygningar och AstronomiPosted by Stefan 01 Aug, 2009 15:29:02

Efter 16 dagar i rymden, varav de flesta av dessa hopkopplad med ISS - den internationella rymdstationen, landade så Endevaour oskadda på Kennedy Space Center.

Den amerikanska rymdfärjan (Space Shuttle) har använts i nästan 30 år för att placera ut satteliter i omloppsbana runt jorden, men framförallt har den varit den tunga arbetshästen för att forsla upp delar till den internationella rymdstationen ISS. Det har nu utförts över 100 flygningar med rymdfärjan, varav 2 farkoster förlist - en vid uppskjutning och en vid nedfart.

Det mest känsliga momentet förutom starten, är nedfarten och landningen. Vid nedfarten bildas överhettade gaser runt farkosten på grund av friktionen mot luftlagren. Temperaturen är som mest uppe i 2 500 grader celsius och smälter vilken metall som helst.

Därför är undersidan och delar av nosen och vingarna försedda med keramiska plattor som tål väldigt höga temperaturer. Men som all keramik är de inte särskilt hållbara, utan kan spricka och lossna om de utsätts för stötar och stora påfrestningar. OM detta händer är det stor risk för att skrovet smälter och att farkosten havererar.

På grund av detta och tidigare haverier så inspekteras skrovet noga innan återfärd till jorden. Numera utförs inspektionerna på så sätt att man från ISS tar en mängd fotografier som granskas av NASA. Om man ser något misstänkt kan man göra ytterligare inspektioner via den kranarm som finns i färjans lastutrymme. Det finns också möjlighet för en astronaut att via en rymdpromenad utföra vissa reparationer, men hittills har inte detta behövts.

De tre återstående färjorna ska utföra 7 ytterligare flygningar fram till 2010 då de tas ur bruk och ersätts av en mer traditionell raket vid namn Orion. Orion kommer att användas för färder till ISS men ska också bära en månlandare då NASA beslutat sig för att skicka en expedition till månen. Då ska de vara en vecka på månen och utföra mer utförliga experiment.

Förutom rymdfärjan så finns flera andra farkoster som transportmedel till och från ISS. Det är den ryska Sojus kapseln som kan frakta folk både till och från stationen, obemannade farkoster från ryssland och ESA som transporterar syre, bränsle och livsmedel till astronauterna samt skräp därifrån.

I slutet av augusti ska svensken Christer Fuglesang åter upp till ISS på sin andra rymdfärd med STS 128. Den europeiska rymdorganisationen ESA har ett engagemang i ISS och transporterar astronauter både med rymdfärjan och de ryska Sojus raketerna.

För dig som är intresserad av ISS och NASAs rymdfärder och forskning - läs mer på http://www.esa.int/esaCP/Sweden.html och www.nasa.gov

  • Comments(0)//stefansblogg.stefannilsson.org/#post11