Stefans Blogg

En kvart om dagenKost, motion och hälsa

Posted by Stefan 21 Aug, 2012 22:41:30

Arne Gerdt Helge Tammer, född 20 juli 1913 i Hedvig Eleonora församling Stockholm, död 16 augusti 2002 i Stockholm[1] , var en svensk frisksportledare och instruktör.

Tammer skrev om och propagerade för hälsa och sund näring och manade till kroppslig träning, främst styrketräning under parollen "Ge mig en kvart om dagen". Under denna slogan marknadsförde han en brevkurs i styrketräning hemma utan redskap mellan åren 1945-1975. Han såg styrketräningen främst som hälsofrämjande, och var själv vegetarian.

Tammer var en av grundarna av Svenska frisksportförbundet 1935. Han fortsatte att utöva styrketräning och löpning långt över pensionsåldern och han grundade Frisksportens veteranförbund 1993.

Tammer finns omnämnd i Magnus Ugglas sång IQ, eller kanske inte han själv utan snarare det begrepp hans namn blivit: Stark som Arne Tammer, och även i Stefan Demerts låt Emancipationsvisa (Emma Karolina Magdalena Makadam), där han sjunger, "Läsa högt för dig om Arne Tammer, och lyssna till din skivstångs slammer".... ja så löd en gång Arne Tammers ordspråk och numera är det vår allas Paolo Roberto som vill att vi ger oss själva en kvart om dagen. Köpte hans bok och har börjat köra efter den med lite justeringar efter de redskap jag har hemma.

Arne Tammer;

Blog image

Som sagt nu är det Paolo Robertos en kvart om dagen som gäller, men konceptet är ungefär detsamma, bättre att offra en kvart på hemträning än timmar på gym som man kanske ändå tröttnar på efter ett tag, då det är besvärligt att ta sig till och från etc.

Paolo Roberto;

Blog image

HolidayPhoneNoterat från Kråkbacken

Posted by Stefan 22 Nov, 2011 20:22:45

Har köpt HolidayPhones kontaktkort och telefontjänst så att mina vänner kan nå mig (oss) när vi är i Thailand. Bara att höra av sig för den som vill så får ni numret!

http://www.facebook.com/HolidayPhone?sk=wall&filter=2RenoveringNoterat från Kråkbacken

Posted by Stefan 14 Jun, 2011 14:46:49

Nu var det dags för utvändig renovering av vårt hus på Kråkbacken i Föllinge!

Har kommit en bit med målning men mycket återstår. Fick byta en del panelbrädor och ska även byta ut hängrännor o stuprör.

Ser fram emot semester med en obligatorisk smålandsresa, men innan dess ska huset vara färdigmålat och klart!

Bilder kommer.

BRANDKURSEN AVSLUTADNoterat från Kråkbacken

Posted by Stefan 15 Nov, 2009 16:42:02

Blog imageJag hade ambitionen att skriva lite dag för dag under den två veckor långa brandkursen för deltidsbrandmän som jag deltig i för att fräscha upp mina gamla kunskaper, men orken räckte inte till. Därför gör jag en kort summering nu så här en dryg vecka efteråt. Här är min parhäst Tony Crossler i bursystemet i brandstationens källare. Här körde vi både kalla och varma övningar i de mycket trånga burarna. Jobbigt värre!

Blog image

Det var mycket rökdykning på programmet och det är inte så konstigt därför att det är det svåraste, tuffaste och farligaste momentet för en brandman. Här går vi in i ett övningshus där de tänt på fibröst materiel, det vill säga spånskivor, spetsat med lite diesel!

Blog image

Absolut hetaste övningarna med släckmoment var dessa i "gasolcontainern" där flytande gasol sprutar ut och lågorna rullar in över rökdykarnas huvud. Här gäller det att vara med och skydda sig med strålröret. Det krävs en viss teknik för att släcka på rätt sätt och helst ska man inte slösa på vattnet heller så att det blir vattenskador i onödan.

Blog image

Här övar vi i badhuset och fick även göra tester på tid, bland annat moment där vi fick bogsera varandra i vattnet ett antal längder men också dykmoment. Här är jag själv i räddnings-/överlevnadsdräkt i simhallen.

Blog image

Vattenlivräddning är också ett viktigt moment för en brandman, här gäller det att både vara snabb och göra rätt om man ska kunna rädda någon från att drunkna. Här övar vi i Storsjön med så kallad Hansabräda och livboj. Man är tre i pers. i vattenlivräddning, en på land och två i vattnet varav en snabbt simmar ut med livbojen och nr 2 tar Hansabrädan. Med ett rep halas sedan brädan med den skadade in till land. Det funkar även på is.

Blog image

Olika sjukvårdsmoment är en viktid del av en brandmans kunskaper. Här övar vi på Kjell från Kälarne och sätter både nack krage och Keddo väst för att fixera rygg och nacke.

Blog image

Ett av de roligaste momenten var repellering nedför en husfasad med hjälp av linor, selar och spärrblock. Man går med kroppen helt ut från fasaden. Det kan i verkligheten t ex vara någon som klättrat i berg eller vandrat och ramlat och slagit sig på en otillgänglig plats där det enklast är att klättra ned till den skadade på det här sättet.

BRANDKURS DAG 2Noterat från Kråkbacken

Posted by Stefan 27 Oct, 2009 21:17:14

Dag 2 på preparandutbildningen började i lektionssalen med genomgång av arbetarskydds-bestämmelser för rökdykare, därefter gick vi igenom hur en rökdykning organiseras både på en normal brandplats och vid större insatser.

Efter fikat fick vi plocka med tryckluftsapparater (det är INTE syrgasapparater) och jag fick stifta bekantskap med de nya komposittuberna som numera används i skarpa lägen. De är 12 kg lättare än de gamla ståltuberna. Men givetvis så fick vi inte använda de nya tuberna så det blev att kränga på sig ståltuber efter en grundlig genomgång.

Före lunch hann vi med att klä oss i fullt larmställ, d v s underställ, stövlar, larmbyxor och larmjacka (branddräkt) rökdykarhuva, hjälm och huva över det samt handkar. Där har man en komplett klädsel för en rökdykare, ja plus tuberna och masken förstås. In i bursystemet i övningsdelen i källaren, första passet fick vi ha lite ljus och känna på att krypa i de trånga burarna i tre plan, upp och ned genom luckor och trångt trångt så man inte kan vända om. Väl ute ur burarna gick vi upp genom en smal spiraltrappa (på snedden för tuberna fick inte plats), vidare upp i byggnaden, ut på gårdsplanen och där fick halva gänget bära UPP bildäck högst upp i det 25 m höga slangtornet. Jag och resten i det andra gänget fick följdaktligen sedan gå upp och hämta däcken. Lagom nere så fick jag utlösa min reservluft.

På eftermiddagen fick vi dela in oss i grupper om två (rökdykarpar) och in i burarna igen i bäcksvart mörker UTAN något som helst ljus. Detta för att lära oss att känna oss fram i burarna i komplett mörker och orientera sid igenom. Jag lovar - det är oerhört jobbigt bara att krypa genom bursystemet, även att det tar mindre än en kvart att ta sig igenom. Sista hindret är ett rör som är så pass smalt att det är näst intill omöjligt att ta sig igenom utan att TA AV SIG tuberna, vilket man då måste göra med masken på och sedan skjuter man paketet framför sig genom röret.

Det var fantastiskt skönt att få gå in i duschen och jag tror jag förlorade flera liter vätska under dagen, trots att jag drack kopiöst!

De som vet min bakgrund de senaste 5 åren förstår att det är ganska unikt att jag överhuvud taget kan klara av detta nu, det hade inte gått för 4-5 år sen! Det är inte lätt nu så jag får kämpa ordentligt, men jag är helnöjd att jag KAN! :)

BRANDKURS DAG 1Noterat från Kråkbacken

Posted by Stefan 26 Oct, 2009 17:50:42

smiley Ja så var brandkursen igång då, s k PREPARANDUTBILDNING.

Kursen hålls under 2 veckor på Östersunds Brandstation och övningsområde.

Dagen började med presentation av kursen och kursledarna, sedan togs foton av alla deltagarna att sätta upp i vagnhallen så alla brandmännen vet vilka vi är som kutar omkring överallt. Vi fick också presentera oss själva, var vi ska jobba och vilken bakgrund vi har.

Efter pappersexercisen var klar så gick vi igenom hela brandstationen (6 000 kvm i 4 vån) och därefter samtliga fordon. Lunch följde på det och det blev SIBYLLA, vilket jag fick plikta för på kvällen då alla points tagit slut.

Efter lunch blev det larmställ på och vi åkte mot övningsområdet som ligger en bit mot Stuguhållet. Där blev det klassiska brandövningar d v s dra slang och resa stegar! =) Vi hade också en tävling med två lag som gick ut på att dra ut alla slangar så som det ska göras, dra på vatten och sedan tömma allt och återställa på rätt plats osv och MIN grupp vann!

Blog image

SISTA DAGENNoterat från Kråkbacken

Posted by Stefan 22 Oct, 2009 21:35:16

Idag blev näst sista dagen på Neras Direkt AB i Östersund. Har jobbat där sedan 13 augusti 2007 men nu blir det jobb på hemmaplan i Föllinge, ska bli skönt att slippa resandet! Får väl bjuda på lite fika i morgon eftermiddag.

Det har varit en lärorik och personligen utvecklande tid vid Neras, många "ups and downs" och jag har fått vara med från det lilla företaget i små lokaler ute på landet, till ett betydligt större callcenter i flashiga lokaler mitt i cyty.

Hade ett bra samtal med chefen idag och han gav mig ett bra erbjudande, men jag hade redan bestämt mig att gå vidare, men vi lämnar alla dörrar öppna så får vi se vad som händer i framtiden.

Nu kommer jag under en tid att dela min tid mellan TSE Distribution och Säljstyrkan i Östersund, tre dagar vid TSE och 2 vid Säljstyrkan men då jobbar jag hemifrån mestadels så det blir alla dagar i Föllinge! smiley

Livet går vidare och jag går mot nya mål med nya uppdrag. Sen är det ju detta med brandkåren också. Klarade ju testet i tisdags, har fått larmställ och alla "attiraljer" som behövs men kommer inte att träda i tjänst förrän v. 45-46.

Jag ska på brandutbildning i två veckor f o m måndag, för att fräscha upp mina gamla brandkunskaper och blir nog en hel del rökdykning. Men det är bara att bereda sig på ett par svettiga veckor och det ska bli skönt att göra något helt annat ett tag!

JOBB OCH KURSNoterat från Kråkbacken

Posted by Stefan 22 Oct, 2009 07:18:54

smiley Sitter på jobbet i den bländande lysrörsbelysningen. Idag var jag där tio i sju, steget före Johan som alltid brukar vara där när jag kommer annars. Vi börjar inte förrän åtta, men många kommer och äter frukost innan jobbet börjar.

Torsd-fredag blir mina sista dagar, sedan är det brandkurs i två veckor. Ser väl inte fram emot kursen som jag skulle ha gjort när jag var ung, men inser att det är ett måste för mig att delta i den för att skrapa bort rosten som satt sig över kunskaperna och färdigheterna de 20 år jag varit bortra från detta med räddningstjänst.

Det kommer att hända saker de här sista dagarna, förändringens vindar blåser!

smiley