Stefans Blogg

Stefans Blogg

Min privata blogg

Skriver om lite smått och gott, om jobb och privatliv.

Discovery har dockat med ISS

Rymdflygningar och AstronomiPosted by Stefan 31 Aug, 2009 22:03:53

Ja, då är vår svenska astronaut Christer Fuglesang uppe i rymden för andra och med allra största säkerhet sista gången. Det är med rymdfärjan Discovery på uppdrag (mission) STS 128 som han är del av den 7 man starka besättningen.

Efter denna flygning återstår endast 7 flygningar med rymdfärjan, sedan ska den pensioneras och ersättas av en mer konventionell raket.

Självklart ställde jag klockan i lördags morse på kvart i sex så jag kunde gå upp och följa uppskjutningen via NASAS hemsida http://www.nasa.gov/mission_pages/shuttle/main/index.html

Klicka på multimedia och välj lämpligt program för att streama live video från Kape Kennedy eller ombord på Discovery alternativt ISS.

Den här gången ska Fuglesang ut på två rymdpromenader eller EVA som står för Extra-vehicular activity - aktivitet utom farkost.

Bland annat ska han med handkraft lyfta och flytta en 800 kg tung Ammoniumtank som ska ersätta den som nu sitter på ISS (Internationella Rymdstationen).

  • Comments(0)//stefansblogg.stefannilsson.org/#post14

Endeavour har landat!

Rymdflygningar och AstronomiPosted by Stefan 01 Aug, 2009 15:29:02

Efter 16 dagar i rymden, varav de flesta av dessa hopkopplad med ISS - den internationella rymdstationen, landade så Endevaour oskadda på Kennedy Space Center.

Den amerikanska rymdfärjan (Space Shuttle) har använts i nästan 30 år för att placera ut satteliter i omloppsbana runt jorden, men framförallt har den varit den tunga arbetshästen för att forsla upp delar till den internationella rymdstationen ISS. Det har nu utförts över 100 flygningar med rymdfärjan, varav 2 farkoster förlist - en vid uppskjutning och en vid nedfart.

Det mest känsliga momentet förutom starten, är nedfarten och landningen. Vid nedfarten bildas överhettade gaser runt farkosten på grund av friktionen mot luftlagren. Temperaturen är som mest uppe i 2 500 grader celsius och smälter vilken metall som helst.

Därför är undersidan och delar av nosen och vingarna försedda med keramiska plattor som tål väldigt höga temperaturer. Men som all keramik är de inte särskilt hållbara, utan kan spricka och lossna om de utsätts för stötar och stora påfrestningar. OM detta händer är det stor risk för att skrovet smälter och att farkosten havererar.

På grund av detta och tidigare haverier så inspekteras skrovet noga innan återfärd till jorden. Numera utförs inspektionerna på så sätt att man från ISS tar en mängd fotografier som granskas av NASA. Om man ser något misstänkt kan man göra ytterligare inspektioner via den kranarm som finns i färjans lastutrymme. Det finns också möjlighet för en astronaut att via en rymdpromenad utföra vissa reparationer, men hittills har inte detta behövts.

De tre återstående färjorna ska utföra 7 ytterligare flygningar fram till 2010 då de tas ur bruk och ersätts av en mer traditionell raket vid namn Orion. Orion kommer att användas för färder till ISS men ska också bära en månlandare då NASA beslutat sig för att skicka en expedition till månen. Då ska de vara en vecka på månen och utföra mer utförliga experiment.

Förutom rymdfärjan så finns flera andra farkoster som transportmedel till och från ISS. Det är den ryska Sojus kapseln som kan frakta folk både till och från stationen, obemannade farkoster från ryssland och ESA som transporterar syre, bränsle och livsmedel till astronauterna samt skräp därifrån.

I slutet av augusti ska svensken Christer Fuglesang åter upp till ISS på sin andra rymdfärd med STS 128. Den europeiska rymdorganisationen ESA har ett engagemang i ISS och transporterar astronauter både med rymdfärjan och de ryska Sojus raketerna.

För dig som är intresserad av ISS och NASAs rymdfärder och forskning - läs mer på http://www.esa.int/esaCP/Sweden.html och www.nasa.gov

  • Comments(0)//stefansblogg.stefannilsson.org/#post11

15 juli 8 flygningar kvar med rymdfärjan

Rymdflygningar och AstronomiPosted by Stefan 15 Jul, 2009 20:11:42

http://www.nasa.gov/mission_pages/shuttle/behindscenes/shuttle_countdowns.html

Nu återstår endast 8 flygningar med den amerikanska rymdfärjan. Den har varit nödvändig för att kunna bygga ihop den enorma rymdstationen ISS vilket har tagit mer än 10 år i anspråk! Det som tyvärr inte nämns så ofta är den ryska insatsen! Utan ryssarnas medverkan finns ingen "nödutgång" vilket den ryska soujos kapseln som alltid sitter kopplad till stationen utgör. Ett problem med en växande personalstyrka på stationen är att soujos kapseln inte kan ta med alla om styrkan växer!

Framledes kommer mindre bemannade och obemannade farkoster att transportera delar till stationen, framförallt reservdelar, bränsle, mat och vatten. ESAs Jules Vernes har revolutionerat den obemannade trafiken, annars är det de ryska obemannade satteliterna som stått för alla transporter av vatten och livsmedel till besättningen. Det blir antagligen även ryska raketer som kommer att sköta det mesta av transporterna av besättning till och från ISS.

Vi ska komma ihåg att ryssarna var först med att få upp en rymdraket i yttre rymden, de var först med en bemannad rymdraket i omlopp runt jorden och först med en tremanna besättning i en rymdraket. USA lyckades bli först till månen och utvecklade sedan rymdfärjan som är den mest sofistikerade rymdflygmaskinen som hittills har konstruerats. Men för de "vardagliga" transporterna till ISS står mestadels ryssarna för. Ryssarna har också varit först med rymdturister och har tagit med två betalande turister upp till rymdstationen hittills. De planerar ytterligare för betalande turister och har lagt in en ansökan till NASA om att få utöka det programmet för att bekosta tätare turer till och från rymdstationen.

För den som vill veta mer om rysk rymdteknik och dess utveckling kan besöka den privata hemsidan http://www.russianspaceweb.com/centers.html för att läsa mera eller den ryska officiella sidan för rysk rymdforskning och rymdprogram http://www.roscosmos.ru/index.asp?Lang=ENG

  • Comments(0)//stefansblogg.stefannilsson.org/#post8